Filmleksikon

Hjem

Farvet lys

Kraftigt farvet lys kommer fra farvede pærer eller bliver skabt ved at sætte farvede filtre foran lyskilden. Det gør lyset i en scene fx rødt, gult eller grønt, og det er med til at påvirke vores oplevelse af scenen.

Lyset påvirker motivets farver. Det kan dreje sig om nuancer: En trøje kan fx se blå eller lilla ud alt efter, om man ser den i naturligt lys (dagslys) eller kunstigt lys (fra en lampe). Hvis lyset er meget kraftigt farvet – fx helt rødt eller grønt – vil motivets farver se helt anderledes ud end i dagslys. Kraftigt farvet lys bliver fx brugt til at skabe stemning i scener, der foregår på natklubber og til fester.

I kortfilmen 'Fucking 14' (eksempel 1) er hovedpersonen til en koncert med storesøsterens band. Her er det farvede lys med til at skabe realistisk koncertstemning. Samtidig er farverne også symbolske. Den røde farve kan symbolisere de to søstres had/kærligheds-forhold og hovedpersonens forelskelse i søsterens kæreste. Den gule farve kan symbolisere hovedpersonens falskhed, fordi hun lyver for både sin far og sin søster og prøver at forføre søsterens kæreste. (Se opslaget farvesymbolik).

Framegrab fra 'Fucking 14'
  Eksempel 1
Farvet lys i natklubscene
 

Farvet lys bruges også tit i scener, der foregår i en storby om natten. Her kan det farvede lys komme fra fx neonreklamer og er med til at skabe realisme. I andre film bruges farvet lys til at gøre stemningen i en scene eventyragtig eller uvirkelig. Det kan fx understrege, at vi ser en drøm eller en fantasi, hovedpersonen har.

Vi ser et eksempel på farvet lys, der skaber mystik, i kortfilmen 'Mallorca' (eksempel 2). Hovedpersonen Emma sidder i opgangen i etageejendommen, hvor hun bor. Det gule lys og de kraftige skygger skaber mystik og uhygge (se også opslaget hårdt og blødt lys). Det står i kontrast til Emmas lejlighed, hvor der er realistisk lys og trist hverdag. Lyset er en vigtig del af miljøskildringen i filmen.

Framegrab fra 'Mallorca'
  Eksempel 2
Mystisk stemning med farvet lys
 

Læs mere om farver på film og se eksempler her:

Farver
Motivets farver
Farvesymbolik
Varme og kolde farver
Sort-hvid film og farvefilm
Colorgrading

læs mere om lys på film og se eksempler her:

Lys
High key- og low key-belysning
Lysets retning
Varmt og koldt lys
Hårdt og blødt lys