Filmleksikon

Hjem

Motivets farver

Motivet i en film – fx scenografi, rekvisitter og kostumer – kan have alverdens farver. Filminstruktøren og filmholdet vælger farver, der underbygger historien og skaber den rette stemning i en scene.

Vores indtryk af en person er påvirket af, om personen har fx knaldrødt eller beige tøj på. Stemningen i et rum bliver påvirket af, om væggene er solskinsgule eller grå. Og hvis en rekvisit har en meget iøjefaldende farve, lægger vi sandsynligvis mere mærke til den. Farverne i filmen er valgt, så de passer til historien og personerne.

I kortfilmen 'Sommersøndag' spiller farven rød en særlig rolle. 'Sommersøndag' er en kort, meget dramatisk historie om en fars store dilemma, da der er ved at ske en togulykke. Skal han ofre sin søns liv for at redde en masse passagerer i et tog? Eller skal han redde sin søn og lade de mange fremmede mennesker dø? De vigtige elementer i historien har samme farve: rød. Toget er rødt (eksempel 1). Drengens trøje er rød (eksempel 2). Og der er en stor rød afbryderknap og tændte røde lamper på kontrolpulten, der styrer togbroen (eksempel 3). Det understreger, at der er en sammenhæng mellem toget, drengen og knapperne. Og den røde farves symbolske betydning – fare og kærlighed – er helt i tråd med historien (se opslaget Farvesymbolik).

Framegrab fra 'Sommersøndag'
  Eksempel 1
Rødt tog
 
     
Framegrab fra 'Sommersøndag'
  Eksempel 2
Rød trøje
     
Framegrab fra 'Sommersøndag'
  Eksempel 3
Røde knapper

Læs mere om farver på film og se eksempler her:

Farver
Farvet lys
Farvesymbolik
Varme og kolde farver
Sort-hvid film og farvefilm
Colorgrading