Colorgrading
Colorgrading er en proces, hvor filmskaberne ændrer på farverne i en farvefilm. Det kan fx være for at forstærke en bestemt stemning eller for at få forskellige optagelser til at se ens ud.
Colorgrading foregår i en films postproduktion, dvs. efter optagelserne. Colorgrading betyder meget for vores oplevelse af en filmscene. Der er stor forskel på atmosfæren alt efter, om billedet fx har et køligt blåligt eller varmt gyldent look. Hvis filminstruktøren vil have os til at opleve en scene som harmonisk og idyllisk, kan colorgrading med en varm farve forstærke den følelse. Og omvendt vil colorgrading med en kold farve underbygge stemningen i en scene, hvor hovedpersonen er fx ensom eller bange.
I dag foregår colorgrading som regel digitalt. Men man har manipuleret med farverne på film lige siden stumfilmens tid. I 1900-tallets sort-hvide film behandlede man filmstrimlerne med forskellige typer farve for at skabe stemning i filmen. Scener, der foregik i solskin, blev tilført gul farve og dramatiske scener med fx eksplosioner og ild blev behandlet med rød farve. Det blev kaldt film tinting. Digital colorgrading bygger på samme principper, men i dag er ændringerne i farverne tit gjort så diskret, at man ikke lægger mærke til det.
I kortfilmen 'En tier' bruges colorgrading både til at skabe stemning og til at gøre det tydeligt, at der er to parallelle fortællinger i filmen. Der er en nutidshistorie (eksempel 1), som er hovedhistorien, og så er der en historie, der foregår i fortiden. Den ser vi i flashbacks (eksempel 2), når hovedpersonen drømmer eller tænker tilbage.
Farverne er ret naturlige i eksempel 1, som er filmens hovedhistorie. De naturlige farver understreger, at filmens genre er realisme. Farverne i eksempel 2 er koldere og mere grønlige, og kontrasten (forskellen på mørke og lyse områder) er hårdere. Det kolde og hårde look understreger, at det er et negativt hændelsesforløb (en trafikulykke), vi ser i flashback.
|
Eksempel 1 Colorgrading |
|
|
Eksempel 2 Colorgrading |
Læs mere om billedstil og se eksempler her:
Billedstil
Billedformat
Tekstur
Dybdeskarphed
Læs mere om farver på film og se eksempler her:
Farver
Farvet lys
Motivets farver
Farvesymbolik
Varme og kolde farver
Sort-hvid film og farvefilm