Filmleksikon

Hjem

Subjekt

Subjektet er en af aktanterne i aktantmodellen. Subjektet er filmens hovedperson. Subjektet har altid et projekt, dvs. noget han/hun vil opnå. Dette projekt er filmens hovedhandling.

Når vi analyserer en film ved hjælp af aktantmodellen, begynder vi med at stille spørgsmål omkring subjektet: Hvem er filmens hovedperson? Hvad ønsker hovedpersonen at opnå? Subjektet stræber altid efter et objekt, dvs. har et projekt eller et mål. Det er fx at få fat i en kostbar diamant, slippe væk fra sin voldelige far eller blive kæreste med den, man er forelsket i. Projektaksen i aktantmodellen viser subjektets kamp for at nå sit mål.

Subjektets vej mod målet er fyldt med konflikter og forhindringer. Undervejs får subjektet hjælp og møder modstand. Konfliktaksen i aktantmodellen viser, at hjælpere og modstander påvirker hovedpersonen og hans/hendes projekt.

Til slut i filmen viser det sig, om subjektets projekt lykkes. Hvis subjektet stræber efter noget til sig selv, og filmen ender godt, så får subjektet til slut objektet. Dvs. at hovedpersonen bliver både subjekt og modtager.

Illustration: Filminstituttet

Subjekt i kortfilmen 'En tier'

Filmens hovedperson er Homer. Han er subjektet (eksempel 1). Hans projekt er at hævne sig på kioskejeren; det er filmens hovedhistorie. Filmen handler også om Homers motiv for at tage hævn, og vi får indblik i hans nuværende situation.

Illustration: Filminstituttet
Framegrab fra 'En tier'
  Eksempel 1
Homer er subjekt
 

Læs mere om aktantmodellen og se eksempler her:

Aktantmodellen
Objekt
Giver
Modtager
Modstander
Hjælper