Filmleksikon

Hjem

Giver

Giveren er en af aktanterne i aktantmodellen. Giveren er den eller det, der til slut overdrager objektet til modtageren.

Det er tit, at giveren først kommer med i filmen til slut, når hovedpersonen (subjektet) har overstået sin kamp for at nå sit mål (objekt). Giveren kan være en person (fx kongen, der giver prinsessen til hovedpersonen) eller en institution (fx politiet, som belønner hovedpersonen for hans detektivarbejde).

Giveren er ofte den sværeste aktant at finde frem til, når vi analyserer en film. Aktantmodellen er oprindeligt lavet til at analysere eventyr, og her det typisk kongen, som er giveren: Han giver prinsessen og det halve kongerige bort. I en moderne fortælling er rollerne tit mere uklart fordelt. Giver og objekt kan være den samme, fx en person der siger ja til at være hovedpersonens kæreste. I nogle film er det svært overhovedet at finde en giver.

Illustration: Filminstituttet

Giveren i kortfilmen 'En tier'

I 'En tier' er slutningen delvis åben. Men en række spor (se opslaget Set up og pay off) peger på, at hovedpersonen Homer (subjekt) får den hævn (objekt), han stræber efter. Dermed bliver Homer modtager. Giveren er manden fra myndighederne, der uden at vide det giver Homer et alibi ved at sætte fodlænken på det kunstige ben. Myndighederne gør det muligt for Homer at udføre sin hævn uden at blive afsløret.

Illustration: Filminstituttet
Framegrab fra 'En tier'
  Eksempel 1
Manden fra myndighederne er giver
 

Læs mere om aktantmodellen og se eksempler her:

Aktantmodellen
Subjekt
Objekt
Modtager
Modstander
Hjælper