Filmleksikon

Hjem

Krantur

En krantur er en kamerabevægelse, hvor filmkameraet bevæger sig højt op over jorden. Tilskueren oplever det som om, kameraet flyver.

Ved en krantur er filmkameraet placeret på en kran, så det ser ud som om, det svæver frit i luften. Det kan give os overblik over en scene.

En krantur kan være kort eller lang. Ved den korte krantur bevæges kameraet kun et lille stykke opad eller nedad. Ved den lange krantur kan vi komme meget højt op og få fornemmelsen af at svæve hen over det, vi betragter. En krantur er en stærk visuel effekt, fordi det kan give os følelsen af at lette fra jorden og flyve.

I kortfilmen 'Hundefoder' ser vi et eksempel på en lang krantur. Billedet ændrer udtryk undervejs: Først ser vi et billede i normalperspektiv med et forsvindingspunkt, der understreger dybden. Så ændrer kameravinklen sig: Kameraet bevæger sig højere og højere op, og vi ser hovedpersonen i fugleperspektiv. Horisontlinjen forsvinder, og billedet virker fladt. Det bliver helt enkelt og grafisk at se på med stien som en tydelig linje, der skærer lige gennem billedet. Hovedpersonen ser lille og ensom ud i supertotal billedbeskæring.

Eksempel 1: Krantur (fra 'Hundefoder')

Læs mere om kamerabevægelser og se eksempler her:

Kamerabevægelser
Kamera på stativ og håndholdt kamera
Panorering
Tilt
Kamerakørsel
Zoom