Filmleksikon

Hjem

Tale

Tale er en vigtig del af lydsiden. Tale kan både komme fra personer, som vi ser i filmen, og fra personer, som vi ikke ser i filmen, fx en fortællerstemme eller en voiceover.

Når tale kommer fra personer, der er med i filmen, kalder man det også dialog, monolog, eller replikker. Denne type tale er synkron lyd eller reallyd. Den kan både være on-screen (når vi ser personen, der taler), og den kan være off-screen (når personen, der taler, er udenfor billedet).

Tale kan også komme fra en person, der ikke er med i filmen. Så kalder man det en fortællerstemme, en speakerstemme eller en voiceover. Den slags tale er asynkron lyd. En fortællestemme kan forklare detaljer og hjælpe os med at forstå historien og personernes handlinger. En fortællerstemme kan også forklare, hvad personerne føler og tænker. Det er nemt at vise ydre handlinger på film, men svært at vise tanker. 

I nogle film bruges der slet ikke tale. Dukkefilmen 'Seven minutes in the Warzaw Ghetto' er et eksempel på en kortfilm uden tale. Her fortælles historien udelukkende med billeder, musik og reallyd.

Kortfilmen 'Boy meets girl' er en leg med forskellige filmgenrer, og her er både dialog og voiceover. I eksempel 1 præsenterer hovedpersonen, som er manuskriptforfatter, sin ide til en film for en producent. Mens han fortæller, og de diskuterer ideen, ser vi scener fra den film, han gerne vil lave. Når manuskriptforfatteren og producenten taler sammen på kontoret, er det en dialog. Men når deres stemmer glider ind over filmscenerne med manden, som køber en sandwich, bliver deres stemmer til voiceover. Stemmerne fungerer som lydbro.

Måden, der bruges tale her, er med til at understrege, at der er to fortællelag: 1) En rammefortælling (om en manusforfatter, der prøver at sælge sin ide). 2) En række scener, som viser, hvad manusforfatteren ser for sit indre blik. Manusforfatterens stemme i voiceoveren er med til at guide os, så vi bedre forstår, hvad det er han forestiller sig, og hvordan de løsrevne scener hænger sammen.

Eksempel 1: Dialog og voiceover (fra 'Boy meets girl')

Læs mere om filmlyd og hør eksempler her:

Lyd
Synkron og asynkron lyd
Reallyd
Effektlyd
Subjektiv lyd
Lydbro
Stumfilm og talefilm
Musik