Introduktion
MÅL
|
Hvad er dokumentarfilm?
Dokumentarfilm udspringer af virkeligheden. De er optaget i den virkelige verden og fortæller historier om virkelige mennesker, ikke skuespillere. Men dokumentarfilm er ikke en tro kopi af verden – de er et særligt blik på den.
I Danmark er der en lang tradition for at lave dokumentarfilm. Se fx tidslinjen over dokumentarfilm i Danmark.
I skal se på dokumentarfilmens historie og udtryk (se menuen øverst til venstre). I beslutter sammen med jeres lærer, om I skal følge forløbet fra 1-8 eller vælge nogle afsnit ud. Først skal I forklare, hvad dokumentarfilm er:
Dokumentarfilm
|
Dokumentarfilm vs. fiktionsfilm Der er nogle vigtige forskelle mellem dokumentarfilm og fiktionsfilm. Men man kan også finde mange ligheder. Skriv, hvilke forskelle og ligheder I kan komme i tanke om.
Kig på spørgsmålene herunder, og udfyld skemaet (pdf til print).
|
Verdens første dokumentarfilm
I skal nu se tre af verdens første (dokumentar)film. De er lavet, før man kunne lægge lyd og farver på film. De er derfor stumfilm i sort-hvid. Filmrullerne var samtidig korte, så filmene er kun omkring ét minut:
Efter I har set filmene, skal I tale om reaktionen på det levende billede og selv prøve at lave trickfilm:
Toget ankommer
’Toget ankommer’ er en af verdens allerførste film. Den blev lavet af de to franske Lumière-brødre i 1896.
Da filmen blev opfundet, var det en kæmpe sensation. Det var som at opleve fotografiet bevæge sig. Det var en utrolig bedrift, at man nu var i stand til at skabe levende billeder. For at illustrere verdens nye opfindelse måtte opfinderne selvfølgelig optage noget, der var i bevægelse.
Måske derfor er toget, der ankommer til perronen, en af de første film.
De første film havde ikke en historie. Det var rene observationer ude i virkeligheden. Kameraet blev stillet op, og så filmede det hverdagen og de mennesker, der var foran kameraet. Derfor anses de allerførste film som dokumentariske optagelser.
For at noget skal være dokumentarisk, kan man sige, at tre ting skal være virkelige (altså ikke være opdigtede). Det er personerne, location og handlingen.
Opgaver
To og to og i klassen
KLIP: 'TOGET ANKOMMER' Klip fra 'And the King Said, What a Fantastic Machine' (2023) / Plattform Produktion |
Kørsel med grønlandske hunde
’Kørsel med grønlandske hunde’ er den første film optaget i Danmark. Filmen viser en mand, der kører med hundeslæde i Fælledparken i København på en snevejrsdag.
Optagelsen er lavet af hoffotografen Peter Elfelt i 1897.
De første kameraer (som filmen er optaget med) var meget tunge og skrøbelige, så de var svære at flytte rundt. Derfor er optagelsen lavet med kun én indstilling og uden bevægelse i kameraet.
Man kan diskutere, om filmen er en dokumentarisk optagelse eller mest iscenesat.
Opgaver
To og to og i klassen
KLIP: 'KØRSEL MED GRØNLANDSKE HUNDE' Film: 'Kørsel med grønlandske hunde' (1897) / Peter Elfelt |
Méliès' trickfilm
De første filmskabere var både opfindere, videnskabsmænd og tryllekunstnere. De lavede film, der ikke kun var dokumentariske optagelser. Mange begyndte at eksperimentere med filmens tekniske muligheder og brugte filmen til at skabe illusioner af noget, der ikke kan ske i virkeligheden. Filmens opfindere eksperimenterede altså med at blande fakta og fiktion, virkelighed og illusion.
Den franske filminstruktør Méliès var ikke kun filmskaber, men også tryllekunstner. Han var legesyg og nysgerrig på at bruge filmen til at skabe effekter. Mange af hans film viste en handling, der ser ud til at være virkelig, men tydeligvis ikke er det. Hans film kaldes også for trickfilm.
Opgaver
To og to og i klassen
KLIP: MÉLIÈS' TRICKFILM Klip fra 'And the King Said, What a Fantastic Machine' (2023) / Plattform Produktion |
Wow! Levende billeder!
For publikum, der så levende billeder for første gang, var det en nærmest uvirkelig og magisk oplevelse. I den følgende scene (fra en fiktionsfilm) forestiller man sig, hvordan oplevelsen har været.
Den film, som manden ser på lærredet, er en rigtig dokumentarisk optagelse fra Hyde Park i New York.
Opgaver
KLIP: REAKTIONEN PÅ LEVENDE BILLEDER Klip fra 'And the King Said, What a Fantastic Machine' (2023) / Plattform Produktion |
Filmøvelse: Lav en trickfilm
Lav forsvindingsnummeret fra Méliès' film. Sådan laver I Méliès' trick:
KLIP: MÉLIÈS' TRICKFILM Klip fra 'And the King Said, What a Fantastic Machine' (2023) / Plattform Produktion |
EKSTRA Prøv at lave nye optagelser, og find på variationer af tryllenummeret. I kan fx:
|
Dokumentarens fortælleformer
En dokumentarfilm udspiller sig som regel i en bestemt fortælleform. Men der kan også være flere fortælleformer på spil i samme film. I skal nu se åbningen på tre dokumentarfilm, der har flere forskellige fortælletræk.
Opgaver
KLIP 1: SIDE OM SIDE Klip fra 'Side om side' (2009) / Cosmo Film Doc
KLIP 2: AND THE KING SAID, WHAT A FANTASTIC MACHINE Klip fra 'And the King Said, What a Fantastic Machine' (2023) / Plattform Produktion
KLIP 3: GRETA Klip fra 'Greta' (2020) / B-Reel Feature Films |
Lyddesign
Lyden er vigtig for vores oplevelse af en dokumentarfilm. Efter en film er optaget og klippet færdig, laver man lydsiden til filmen. Den person, der laver lydoptagelserne og skaber filmens lydunivers, kaldes en lyddesigner.
Anne Gry Friis Kristenen har været lyddesigner på dokumentarfilmen 'And the King Said, What a Fantastic Machine’ (2023). En film om menneskets forhold til kameraet, og hvorfor vi er så vilde med at filme os selv.
I skal arbejde med filmens lyd og høre Anne Gry fortælle om sit arbejde på filmen.
Derefter skal I selv prøve at lave lyd:
Hvad er filmens grundlyde?
Anne Gry fortæller her om de typer af lyd, man arbejder med, når man skal skabe lydsiden til en film.
Se videoen, og hør hende fortælle om både grundlyde og lydudstyr.
Opgaver
Individuelt / to og to
VIDEO: ANNE GRY OM FILMENS GRUNDLYDE |
FILMØVELSE: REALLYDE
|
Hvad er foley-lyde?
Anne Gry fortæller her, hvad foley-lyd er.
Se videoen, hvor hun forklarer, hvordan man laver foley, og hvorfor hun har brugt foley-lyde i filmen.
Opgaver
To og to
Anne Gry fortæller, at man kan lave gode foley-lyde ved at være opfindsom. Ofte skaber man de bedste, genkendelige lyde med overraskende ting, man ikke lige forbinder med lyden. Anne Gry forklarer fx, at hun brugte en sko til at skabe en god "knirken" til én, der sætter sig på en stol.
VIDEO: ANNE GRY OM FOLEY |
Hvad er subjektiv lyd?
Anne Gry giver et eksempel på en bestemt scene i filmen, hvor hun har arbejdet med subjektiv lyd.
Se klippet, hvor hun fortæller, nedenunder.
Opgaver
To og to
VIDEO: ANNE GRY OM SUBJEKTIV LYD |
Lyden, der blev væk
'And the King Said, What a Fantastic Machine' består næsten kun af arkivmateriale fra andre film og videoer på sociale medier. Nogle scener er endda fra gamle film, hvor den originale lyd slet ikke findes mere.
Én scene i filmen blev optaget med et gammelt filmkamera og havde derfor ingen lyd på den originale optagelse. Det er en optagelse af mennesker på Papua Ny Guinea, som for allerførste gang ser sig selv på et fotografi.
Opgaver
Individuelt / to og to eller i klassen
KLIP: NY GUINEA-SCENEN Klip fra 'And the King Said, What a Fantastic Machine' (2023) / Plattform Produktion |
Her kan I høre, hvilke lyde Anne Gry valgte at lægge på scenen. VIDEO: ANNE GRY OM AT GENSKABE LYD |
Voice over
En voice over er en fortællerstemme, som man hører på filmens lydside. Voice over kan bruges på forskellige måder. For eksempel til at give os noget ekstra information om det, vi ser i filmen. Den kan også bruges til at beskrive, hvordan en person tænker eller føler. I dokumentarfilm bruges den typisk på tre forskellige måder:
- En personlig fortæller – ofte hovedpersonens stemme, der fortæller i "jeg-form".
- En alvidende fortæller – en forklarende stemme (”Guds stemme”), som man ikke nødvendigvis møder i filmen. Den alvidende fortæller kan også være tekstskilte, der fungerer som en slags fortæller ved at give bestemte informationer undervejs.
- Instruktøren som fortæller – ofte bruges instruktørens stemme som voice over, når instruktøren selv deltager i filmen. Ligesom den personlige fortæller taler instruktøren i "jeg-form".
Opgaver
KLIP 1 Klip fra 'And the King Said, What a Fantastic Machine' (2023) / Plattform Produktion KLIP 2 Klip fra 'Side om side' (2009) / Cosmo Film Doc KLIP 3 Klip fra 'Greta' (2020) / B-Reel Feature Films |
FILMØVELSE: FORTÆLLING MED VOICE OVER I skal prøve at lave en voice over:
|
Filmøvelse: Lyd på de stumme dokumentarfilm
Individuelt
NB. I har mulighed for at gå til sitet SmåP og optage lyde til de stumme dokumentarfilm. Se aktivitet nederst.
KLIP: 'TOGET ANKOMMER' Klip fra 'And the King Said, What a Fantastic Machine' (2023) / Plattform Produktion KLIP: 'KØRSEL MED GRØNLANDSKE HUNDE' Film: 'Kørsel med grønlandske hunde' (1897) / Peter Elfelt KLIP: MÉLIÈS' TRICKFILM Klip fra 'And the King Said, What a Fantastic Machine' (2023) / Plattform Produktion |
SÆT LYDE TIL DE STUMME FILM Du skal optage lyde til en stumfilm og efterfølgende sammensætte lydsiden i et klippeprogram.
SmåP er Station Nexts portal med læringsaktiviteter til små medieproduktioner. |
Kameraets bevægelser og nærbilledet
Den måde, en film bliver fortalt i billeder, er afgørende for vores oplevelse. Måden, personerne er filmet, spiller en stor rolle for vores evne til at leve os ind i dem og engagere os i historien. Er scenerne filmet med håndholdte kamerabevægelser? Eller er scenerne filmet med mere rolige og næsten usynlige bevægelser? Er personerne filmet i totalbilleder eller i nærbilleder?
I skal se nærmere på de to ting ved billedet, som har størst betydning for følelsen af filmen:
Derefter skal I selv prøve at arbejde med billedbeskæring:
Kameraets bevægelser
I skal se klip fra to dokumentarfilm, som bruger kameraet på forskellige måder.
Forestil jer, at I selv er fotografer. Læg mærke til, hvordan kameraet har filmet handlingen. Tænk på, om der er bevægelse i billedet eller ikke, og hvordan bevægelsen er.
Efter I har set klippene – tal sammen om:
KLIP 1 Klip fra 'Side om side' (2009) / Cosmo Film Doc KLIP 2 Klip fra 'Greta' (2020) / B-Reel Feature Films |
Nærbilledet
Se klippet fra dokumentarfilmen 'Greta', og læg mærke til, hvornår der er brugt nærbilleder og totalbilleder. Tag framegrabs af begge dele.
Hold samtidig øje med, hvordan Greta har det. Filmen fortæller ikke med ord, hvad hun føler. Alligevel er man ikke i tvivl. Hvordan viser filmen det?
Efter I har set klippet – tal sammen om:
|
Filmøvelser - billedbeskæring
I skal afprøve effekten af forskellige billedbeskæringer og undersøge, hvad nærbilledet kan fortælle.
TÆT PÅ - LANGT FRA To og to
AFSLØRINGEN
|
At instruere dokumentarfilm
Instruktøren kan finde på at lege lidt med virkeligheden for at skabe en særlig stemning eller forstærke dramatikken. I skal se nogle eksempler på dét i dokumentarfilmen 'Side om side' og kortfilmen 'Nest'.
Men først skal I høre Christian Sønderby Jepsen fortælle om sit arbejde som instruktør. Han giver eksempler på, hvordan og hvornår han instruerer og eventuelt iscenesætter noget i handlingen.
To og to eller i små grupper
VIDEO: AT INSTRUERE DOKUMENTARFILM |
Side om side
Fælles i klassen
Se dokumentarfilmen 'Side om side' om en gammel nabokrig i Christian Sønderbys familie.
To og to / i små grupper
|
I skal herefter se nærmere på to bestemte scener:
Iscenesat stemning
I denne scene fra 'Side om side' har instruktøren brugt et fiktivt greb.
Mens I ser klippet, skal I lægge særligt mærke til lyset og stemningen.
Efter I har set klippet – tal sammen om:
KLIP Klip fra 'Side om side' (2009) / Cosmo Film Doc INSTRUKTØRENS PERSPEKTIV
|
Iscenesat slutning
Klippet herunder er klimakset i 'Side om side'. Det, der sker i scenen, ville aldrig være sket, hvis ikke instruktøren havde bedt faren i filmen om at gøre, som han gør.
Mens I ser klippet, skal I tænke over, hvordan og hvorfor instruktøren har valgt at bearbejde slutscenen.
Efter I har set klippet – tal sammen om:
KLIP Klip fra 'Side om side' (2009) / Cosmo Film Doc
INSTRUKTØRENS PERSPEKTIV
|
Nest
Se filmen ’Nest’ af den islandske instruktør Hlynur Pálmason.
Mens I ser filmen, skal I tænke over, om filmen er en dokumentarfilm eller måske mere fiktion?
I filmen er der én scene, som er helt opdigtet. Det vil sige, at det, der sker, slet ikke er sket i virkeligheden. Hvilken scene tror I, det er? Tag et framegrab fra den, og beskriv den.
Tag framegrabs af det, I mener, hører til fakta eller fiktion – og beskriv scenerne.
Efter filmen:
Filmen balancerer mellem fakta og fiktion. Diskutér ud fra følgende punkter:
|
Den digitale virkelighed
'And the King Said, What a Fantastic Machine' er en dokumentarfilm om menneskets forhold til kameraet. Den sætter fokus på kameraets udvikling, hvordan vi bruger kameraet i dag, og hvordan det påvirker vores samfund og adfærd. Filmen er lavet med arkivmateriale fra billedets begyndelse til nutidens indhold på sociale medier.
I skal se klip fra filmen og arbejde med tre forskellige temaer:
Derefter skal I lave en filmøvelse:
Frontstage og backstage
Film kan skabe illusioner, som vi som seere tror, er virkeligheden. I klippet herunder fra 'And the King Said, What a Fantastic Machine' kommer vi med bag kameraet ved optagelserne til det svenske Melodi Grand Prix. Klippet viser et eksempel på, at det, vi oplever som tv-seere, ikke altid er det samme som det, der sker i virkeligheden.
I klippet er vi med både “frontstage” og “backstage”. Frontstage er det, vi som publikum oplever, og backstage er det, der sker bag kameraet under optagelsen (som publikum normalt ikke får at se).
Se klippet. Mens I ser klippet, skal I vurdere, hvad der er frontstage, og hvad der er backstage. I skal tage framegrabs af både frontstage-billeder og backstage-billeder.
Efter I har set klippet – tal sammen om:
|
Ægte eller fake?
“Når vi producerer noget og lægger det på YouTube... Er det så virkelighed? Er vores identitet ægte?” - Citat fra youtuberen Rebecca Roth, 'And the Kind Said, What a Fantastic Machine' (2023) |
Se de to klip (klip 1 og klip 2).
Mens I ser klippene, skal I tage framegrabs af det, I mener, passer til de forskellige ord nedenfor. Skriv hvorfor.
I kan arbejde alene eller to og to. Husk også at besvare spørgsmålene (nederst).
Efter I har set klippene – tal sammen to og to, og diskutér derefter i klassen:
|
Sociale medier
“Hvert eneste minut bliver der uploadet 500 timers optagelser. Der bliver set over én milliard timer hver eneste dag. Vi har uendelig mange valgmuligheder, der alle kæmper om vores opmærksomhed”. |
Se klippet, der handler om alle de mange kameraer på Jorden.
Efter I har set klippet – tal sammen to og to, og diskutér derefter i klassen:
KLIP: ALLE KAMERAERNE PÅ JORDEN Klip fra 'And the King Said, What a Fantastic Machine' (2023) / Plattform Produktion |
Filmøvelse: Livet i billeder
Enhver film kræver omhyggelige valg: Hvad skal med – og hvad skal udelades? Det handler om tilvalg og fravalg, og valgene er vigtige for historiens vinkel og perspektiv. Det er umuligt at inkludere alt, og derfor får seeren kun adgang til det, som instruktøren har besluttet at præsentere.
I 1977 sendes rumsonden Voyager ud i rummet for at udforske vores solsystem. Voyager har fået hilsner med fra menneskeden til muligt liv i universet. Lydoptagelser, musik og 116 fotografier skal forsøge at vise, hvem vi er.
KLIP: VOYAGER-HISTORIEN Klip fra 'And the King Said, What a Fantastic Machine' (2023) / Plattform Produktion |
Inspireret af Voyager-historien skal I nu overveje jeres egne til- og fravalg.
Hvilke billeder skulle med, hvis I skulle portrættere jeres eget liv eller livet på Jorden?
Opgave 1: Portrættér dit liv med billeder
I stedet for at lave en film kan I også lave en vægcollage. Print billederne, klip dem ud, og hæng dem op i klassen. |
Opgave 2: Portrættér Jorden med billeder
I stedet for at lave en film kan I også lave en vægcollage. Print billederne, klip dem ud, og hæng dem op i klassen. |
Lav jeres egen dokumentarfilm
Nu skal I selv prøve at lave en dokumentarfilm: et observerende portræt eller en poetisk form.
Christian Sønderby Jepsen har fem vigtige råd til at lave en god dokumentarfilm:
Det skal I bruge til at lave dokumentarfilm
|
1) Portræt
I skal lave et observerende portræt af en person. Filmen skal være maks. to minutter.
Se først produktionsvideoen med Christian Sønderby Jepsen:
Forløb
I beslutter med jeres lærer, om I skal følge POV's produktionsforløb eller det korte forløb herunder:
|
2) Poetisk
I skal lave en poetisk dokumentarfilm. Filmen skal være maks. 90 sekunder.
Se først produktionsvideoen med Christian Sønderby Jepsen:
Film et helt særligt sted
Følg forløbet herunder, hvor I bliver bedre til:
- at formidle ved hjælp af billedside, voice over og underlægningsmusik
- at se styrker og svagheder ved de tre formidlingsmåder (modaliteter)
- at optage video, klippe og arbejde med lydsiden i en film
|
Tidslinje
DANMARK PÅ FILM |
Besøg temaet 'Film fra virkeligheden – dokumentarismens historie', og se dokumentarfilm fra hele landet på Danmark på film. |
Tidslinje: Henrik Østergaard / Danmark på film. Redigeret af Filmcentralen.