Dramaets undergenrer
Dramaet har nogle undergenrer. Fælles for dem er, at de handler om følelsesmæssige og afgørende begivenheder i menneskers liv. Filmgenrer udvikler sig dog hele tiden, og på den måde opstår nye typer dramaer.
Melodrama
Melodramaet dykker ned i de store, lidenskabelige følelser. Først og fremmest kærligheden – og først og fremmest den umulige kærlighed. I melodramaer, der udspiller sig i 1900-tallet, er det især sociale forskelle, der gør kærligheden umulig. Sådan er det både i Douglas Sirks 'Med kærlighedens ret', storfilmen 'Titanic' og i 'Notebook' fra 2004.
Raceforskelle kommer i vejen for de elskende i melodramaerne 'Lad andre kun dømme' og 'Far from Heaven' (2002). I nyere melodramaer ser vi til gengæld, hvordan fordomme kan ødelægge kærlighedsrelationer. For eksempel i 'Brokeback Mountain', 'Den danske pige' (2015) og 'Carol' (2015). Melodramaet ender næsten altid ulykkeligt, og genren spiller på tilskuerens følelser med alle sine virkemidler.
Det historiske drama
Det historiske drama er en fiktiv skildring af historiske begivenheder. Det historiske drama tager ofte udgangspunkt i virkelige personer, som generaler, konger, præsidenter eller kunstnere. Der er lavet mange film om historiske personer fra 2. verdenskrig. Blandt andet 'Schindlers liste' (1993) om Oskar Schindler, 'Der Untergang' (2004) om Adolf Hitler og 'Flammen og Citronen' (2008) om to kendte danske modstandsfolk under Besættelsen.
Men det historiske drama kan også handle om helt almindelige menneskers liv, som det udfolder sig under kendte historiske begivenheder. 'Sauls søn' (2015) udspiller sig fx i koncentrationslejren Auschwitz under 2. verdenskrig, og 'Under sandet' (2015) handler om de unge tyske soldater, der blev tvunget til at fjerne miner i Danmark efter Befrielsen. I det historiske drama er der fokus på det enkelte menneskes følelser og valg – men især det skæbnesvangre i at være en del af de store historiske begivenheder.