Filmleksikon

Hjem

Roadmovie

Foto: 'Farvel, Berlin' (2016) Lago Film

Roadmovien er en filmtype, hvor vi følger en eller flere personer, der er "på vej". Det er ikke altid helt klart, hvor personerne er på vej hen eller hvorfor. Men selve rejsen, vejen og det at være på vej er det vigtige i roadmovien. Rejsen er også symbolsk og skal opfattes som et billede på at længes mod noget eller søge efter en anden tilværelse. Roadmovien er derfor fyldt med oprørere og personer, der ikke passer ind. Karaktererne står i modsætning til det omgivende samfund.

Mange roadmovies rummer en form for samfundskritik, og begreber som frihed og individualisme er nøgleord i genren. I Dennis Hoppers 'Easy Rider' (1969) følger vi to hippier på motorcykler, der kører fra Los Angeles til New Orleans. Som i andre roadmovies er der nærmest ikke noget plot i 'Easy Rider'. Dramaturgien er episodisk, så vi følger de to karakterer, som de bevæger sig gennem USA – og undervejs støder de både på venner og fjender.
Kameraets fokus er kørescenerne, locations og det landskab, de to venner suser igennem.

Foto: 'Easy Rider' (1969) Pando Company

Ridley Scotts 'Thelma & Louise' (1991) har i højere grad et plot. Veninderne Thelma og Louise beslutter sig for at forlade deres kedelige liv og køre ud i det blå. Men da Louise dræber en mand, der forsøger at voldtage Thelma, bliver de pludselig jaget af politiet. Thelma og Louises rejse er et billede på kvindefrigørelse og en kritik af et mandsdomineret samfund.

I 'Ind i vildmarken' (2007) forsøger en ung mand at finde en mere ægte tilværelse end den, samfundet tilbyder ham. Efter at have fået sin eksamen giver han alle sine penge væk og begiver sig ud på landevejen med retning mod Alaskas vildmark. Rejsen er her et symbol på menneskets søgen efter mening.

Roadmovien er en filmtype, der især låner fra dramagenren, da den beskæftiger sig med menneskelige konflikter og skildrer hovedpersonernes personlige udvikling. Men roadmovies indgår også i hybrider med andre genrer. For eksempel 'Dead Man' (1995), der blander roadmovien med westerngenren, eller 'O Brother, Where Art Thou?' (2000), der er en komedie, kriminalfilm og roadmovie.